jarilarikka

Kouvolan talous kuralla

Kouvolan Sanomat uutisoi 4.9, että Kouvola joutuu säästökuurille. Varmuudella asia on juuri kuten kirjoitettiin, mutta uutisena sitä ei voi pitää. Kaupungin taloudellinen tilanne on ollut tiedossa jo edellisellä valtuustokaudella ja siksi en osaa siitä yllättyä.

Edellisellä kaupunginhallituksen kokoonpanolla asiaan reagoitiin siten, että perustettiin taloustyöryhmä asiaa selvittämään. Saimme kasaan taloutta kohentavia esityksiä yli 7 miljoonan edestä, mutta kaupunginhallituksessa ne äänestettiin turhina nurin.

Tällä kertaa asian ympärillä lienee toisenlainen pöhinä, koska Kouvolaan nyt syntyvän alijäämän (10 milj.) pelastavaa keinovalikoimaa ovat miettimässä juurikin niitä tahoja, jotka olivat edellisiä toimenpiteitä vastustamassa.

Toimenpiteillä on kiire, koska jos asialle ei mitään tehdä, kertyy tuo alijäämä vuosittain taseeseen tuhoten pikkuhiljaa koko taloussuunnittelun.

Huolissani olen ensitoimenpiteistä, vaikka ne rivakoilta aluksi kuulostivat. Kaupunginhallitus edellytti toimialojen ja lautakuntien etsimään säästökeinoja talouden kurimuksen suitsimiseksi.

Olisiko ollut hedelmällisempää ensin miettiä, mihin toimenpiteisiin poliittiset ryhmät ovat valmiita, ennen kuin laitetaan koko virkakoneisto tutkimaan erilaisia talouden tasapainottamiskeinoja, jotka sitten yksitellen äänestetään poliitikkojen toimesta alas.

Toinen huoleni kohdistuu virkamieskunnalta tulleeseen kommenttiin, jossa ehdotettiin omistajatuloutuksen kasvattamista ja omistuksen myymistä. Varmasti oikeansuuntaisia toimenpiteitä, joita tulisi yritystaloudessa tehdä, mutta ei kuntataloudessa.

Jos omaisuutta myymällä saadaan kaupungin kassa kuntoon, menettää poliittinen päätöksenteko täysin kykynsä puuttua alijäämän aiheuttajaan, eli kaupungin omaan palvelurakenteeseen. Tämä on nähty niin monta kertaa.

Kouvolan ongelma ei ole ollut se, että esityksiä ei ole pystytty virkamiesten ja työryhmien toimesta tekemään, vaan ongelma on päätöksenteossa. Päätökset jäävät tekemättä ja ongelmien oletetaan häviävän, kun suljemme silmämme niiltä.

Ja lopulta on korotettu veroja, koska alijäämäinen talous yllätti.

Nyt viimeistään tulisi huomata, että kuntatalouden ongelmia ei voi lakaista maton alle, vaan tulisi puuttua sen aiheuttajaan, eli tehottomaan ja vanhentuneeseen palvelurakenteeseen. Vinkkinä voisin kertoa, että apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellin pöytälaatikosta varmasti löytyy edellisen valtuustokauden taloustyöryhmän esitykset. Niillä pääsee nopeasti alkuun, jos vain poliittista tahtoa riittää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan kiva kuulla Kouvolastakin jotain (vaikka se aina onkin odotettu "talous paskana"), mutta......

" Vinkkinä voisin kertoa, että apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellin pöytälaatikosta varmasti löytyy edellisen valtuustokauden taloustyöryhmän esitykset. Niillä pääsee nopeasti alkuun, jos vain poliittista tahtoa riittää."

No ei niitä sitten netin kautta löydy? Linkki olisi vinkkinä ihan kiva, jos kerran johonkin ihan viitataan. Kansalaisia saattaa kiinnostaa, vaikkei kaikkia poliitikkoja kiinnostaisikaan. Mikäli noita taas ei löydy netin puolelta, niin miksi ei. Oletan että tiedät mistä nuo nopsasti löytää, joten jään odottelemaan linkkiä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Kouvolan talous kuralla"

"..kaikki huusivat että terveisiä Kotkasta..."

Tervetuloa persaukisten, ylivelkaantuneiden, kaikki kirjanpitokikkailut leasingvelkoineen / yhtiöittämisineen käyttäneiden kriisikuntien joukkoon...

Meillä oli 16 vuotta kaupunginjohtajana Suuri Visionääri ja Hänen laskuaan me tulemme maksamaan vielä sukupolvien ajan.

Syyttömiä eivät tietenkään ole valtuutetut , jotka sokeina pässeinä menivät Suuren Johtajan talutusnuorassa kielekkeelle ja nyt on edessä jyrkkä pudotus.

Toimituksen poiminnat